22 september 2022 – Woerden

Op donderdag 22 september werden in de Bonaventurakerk te Woerden de volgende onderscheidingen uitgereikt:

De Legion of Honor Appreciation Award aan:
dhr. Wout Verweij

De Legion of Honor Award aan:
dhr. David Ham
Dhr. Mark Vereijken

De Legion of Honor Humanitarian Award aan:
mw. Minka Kaszó

De Legion of Honor Bronzen Medaillion aan:
dhr. Peter Bercx

Img 7708.jpg

Wout Verweij (l) en Captain (Navy) Jennifer Mills (r) USA Embassy The Netherlands

Img 7725.jpg

Brigadegeneraal Kenneth E.Brandt (l) en David Ham (r)

Img 7728.jpg

Burgemeester Iris Meerts (Wijk bij Duurstede) en Mark Vereijken

Img 7748.jpg

Hoofdkrijgsmachtrabbijn Menachem Sebbag en Minka Kaszó

Img 7763.jpg

Chairman of the Board, Howard Schaeffer (USA) en Peter Bercx

4c420cc2 2e0c 4ba6 a280 4b79d322e77f.jpg

Chairman of the Board, Howard Schaeffer (USA) en Peter Bercx

Na afloop van de uitreiking werd zoals gebruikelijk een gezamenlijke foto gemaakt met de decorandi, sprekers en bestuur

Img 7843 2.jpg

1e rij, v.l.n.r. Mark Vereijken, Peter Berxc, Minka Kaszó, David Ham en Wout Verweij.
2e rij v.l.n.r. Jos Borghols (pm), Iris Meerts (BM Wijk bij Duurstede), Howard Schaeffer (COB-USA), Menachem Sebbag, Hoofdkrijgsmachtrabbijn, Kenneth E. Brandt, Brigadier-General, Chief Chaplain, Captain (Navy) Jennifer Mills (USA Embassy, Netherlands)
3e rij v.l.n.r. Nico van der Steeg (vz), Victor Molkenboer (BM Woerden), Jaaps Paans (BM Alblasserdam), Bert van Elk (secr) en ds. Ko Sent (DGV Ministerie van defensie)

Voorafgaand aan de uitreiking vond op woensdag 21 september een kranslegging plaats op de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten door Howard Schaeffer en Kenneth Brandt.

Screenshot 2

Toelichting:

Wout Verweij

Wout Verweij uit Zegveld kreeg de The Four Chaplains Appreciation Award, omdat hij het initiatief nam voor een Amerikaans oorlogsmonument in Zegveld, ter nagedachtenis aan de bemanning van de neergestorte B-17 bommenwerper San Antonio Rose. Het toestel stortte op 21 februari 1944 neer in de polder bij Zegveld na te zijn geraakt door Duits afweergeschut. Verweij nam het initiatief voor het monument dat in oktober 2015 werd onthuld. Sindsdien zorgt hij voor het monument en eert jaarlijks de gesneuvelde militairen op 4 mei.

David Ham

Buitengewoon opsporingsambtenaar van de recherche Zeehavenpolitie in Rotterdam en ex-soldaat David Ham uit Alblasserdam kreeg de Legion of Honor Award voor onder meer zijn Stichting PTSS. Ham richtte die in 2019 op, omdat hij zag dat de politie wel aandacht besteedde aan door PTSS getroffen collega’s, maar dat er gebeurde weinig voor de familie achter de collega’s. De stichting organiseert maandelijks wandeltochten voor mensen met PTSS, vis- en fietstochten als teambuilding voor gezinnen. De stichting regelt passende vakanties voor mensen met PTSS, helpt bij het vinden van hulp voor schuldhulpverzoek, coaching en soms financiële bijdragen voor hulphonden of andere PTSS-gerelateerde kosten.

Mark Vereijken

Adjudant van de mariniers buiten dienst Mark Vereijken uit Cothen ontving de Legion of Honor Award onder meer voor zijn bedrijf Techno Challenge First Electro League. Dat richt zich op de jeugd en collega’s met problemen. Vereijken richtte met Rinus Isken en Marcel Koopmans de Identiteitsgroep Marinier Commando Com-NL op en is daar secretaris van. Daarnaast is hij ook Commandant Ceremonieel bij de vereniging Contact Oud Mariniers. Hij voert ook veel taken uit bij herdenkingen, zoals bij het monument ‘De gevallen marinier’ in Sittard. Vereijken coördineert en regelt uitvaarten voor oud-collega’s en compenseert de financiële tekorten onopgemerkt, met als doel een eervolle uitvaart als vanzelfsprekend te maken.

Minka Kaszó

Minka Kaszó uit Den Haag ontving de Legion of Honor Humanitarian Award voor haar jarenlange werkzaamheden als gastspreker voor Kamp Westerbork. Ze geeft in Nederland op scholen gastlessen over de Tweede Wereldoorlog. Sinds 2007 is zij secretaris van de Vereniging van Verzetskinderen 1940 – 1945. Deze vereniging is opgericht om mensen bij elkaar te brengen van wie de (groot)ouders tijdens de Tweede Wereldoorlog deelnamen aan het verzet. Kaszó schrijft de reguliere nieuwsbrieven en is verantwoordelijk voor Public Relations. 

Peter Bercx

De Legion of Honor Bronze Medallion, is toegekend aan sergeant van de mariniers buiten dienst Peter Bercx uit Utrecht. Deze medaille met oorkonde is de hoogste onderscheiding die buiten Amerika wordt toegekend door de Chapel of Four Chaplains. Bercx ontving de onderscheiding niet alleen voor zijn deelname aan vier vredesmissies, maar ook voor zijn inzet voor het Contact Oud-Mariniers, het Veteraneninstituut en de Dutch Marines Rowing Challenge. Peter Bercx, die PTSS opliep, stond ook aan de basis van de stichting “Help ze thuiskomen”. De stichting zamelt geld in om het bewustzijn van PTSS onder veteranen en anderen in geüniformeerde dienst te vergroten en om onderzoek en behandeling van PTSS te financieren.

Copyright © Stichting Four Chaplains Memorial Foundation | Website: Pencilblocks | Webdesign: Pencilpoint - creatief in vorm & inhoud